keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Helppo, nopea ja tehokas kotitreeni

Moikka,

Eiliseen blogiin kirjoitinkin, että haluan omaksua uudet terveellisemmät tavat. Mun nähdäkseni ne tarkoittaa kohtuutta kaikessa syömisessä ja monipuolista liikuntaa - jotain lähes joka päivä.

Mun mielestä sillä, mitä liikuntaa harrastaa, ei hirveästi ole väliä. Hyötyliikunta ripoteltuna sinne tänne pitkin päivää on kokonaiskulutuksen suhteen aivan yhtä hyvä kuin puolen tunnen tehotreenikin. Kehottaisin kaikkia valitsemaan niitä lajeja joista pitää. Jos vihaat juoksua ja menet hampaat irvessä juoksemaan vain laihtuakseni, niin lyön vetoa ettei siitä koskaan tule sinulle pysyvää tapaa. Sen sijaan jos juoksu on sinulle suuri nautinto ja tapa rentoutua, tulet melkein kipeäksi jos et pääse päivittäiselle lenkillesi. Joku saattaa rakastaa puutarhanhoitoa ja kyykistellä kunkkapenkissä tuntikausia kerrallaan ja harmitella kun ei jää aikaa liikkumiseen. Hei haloo, siinä parissa tunnissa kunkkapenkin kimpussa on mennyt jo varsin hyvin energiaa.

Eli siis löydä omat lajisi ja harjoittele säännöllisesti. Avain hyviin tuloksiin on nimenomaan säännöllisyydessä. Moni aloittaa tammikuussa salitreeniin intoa puhkuen, mutta pikkuhiljaa huomaa käyvänsä salilla harvemmin ja harvemmin. Selvähän se, ettei silloin kunto kasva ja tuloksia tule.

Säännöllisyyden lisäksi toinen tärkeä onnistumisen avain on liikunnan monipuolisuus. Jopa kilpaurheilijat harjoittelevat monipuolisesti sisällyttäen treeneihinsä tekniikkaharjoittelua, aerobista liikuntaa ja lihaskuntotreenejä. Tavallisen kuntoilijan ei tarvitse vaivata päätään miettimällä mikä kombinaatio nyt olisi se optimaalisin, kunhan nyt omasta mielestä rehellisesti voi sanoa liikkuvansa monipuolisesti. Otetaan esimerkiksi vaikka joku zumbaan hurahtanut henkilö, niin sen sijaan että kävisi joka ilta zumbaamassa, voisi joskus vaikka tehdä lyhyen lihaskuntotreenin siinä salin puolella tai osallistua rentouttavalle venytystunnille. Keho saisi ihan uudenlaisia ärsykkeitä ja muokkautuisi tehokkaammin.

Mun omat lajini on käytännön realiteeteista johtuen nykyään sellaisia, joita voin tehdä joko lasteni kanssa, nopeasti kotona päiväunien aikaan tai jo myöhään illalla kun pojat on menneet nukkumaan. Lasten kanssa me käymme kerran viikossa uinnissa. Ja heidän kanssaan käyn myös vaunulenkeillä. Kun tuo isompi ajaa vieressä pyörällä, niin saan itsekin kiihdyttää vauhtia rattaiden kanssa aika kiitettävästi. Illalla ysin tai vasta kympin aikaan pääsen treenaamaan yksin, mutta silloin on jo salit kiinni enkä tiedä ensimmäistäkään ohjattua tuntia niin myöhään. Mutta lenkkipoluilla ei ole aukioloaikoja, joten minä menen juoksemaan. Mä muuten opettelin juoksemaan vasta esikoisen synnyttyä, aikaisemmin vihasin sitä. Mutta juoksusta on tullut mulle nyt jo varsin mieluisaa ja rentouttavaa, vaikken nyt joka kerta ylämäkeen puuskuttaessa suoranaisesti nauti.



Parasta on kuitenkin ne tehokkaat ja lyhyet hikitreenit mitä teen ihan tässä kotona pikkuisen päiväunien aikaan. Tänään tein koko kehon lihaskuntotreenin reippaassa tahdissa. Kerkisin käydä kaikki kehon tärkeimmät lihasryhmät läpi. Hiki tuli ja aikaa meni vain puoli tuntia. Mulle on tehty elämäni aikana monta saliohjelmaa ja olen harjoitellut tekniikoita sen verran paljon, että mun on aika helppo keksiä sopivat liikkeet samalla kuin treenaan. Jos haluat kopioda tämän mun  tämän kertaisen treenin, niin se oli tällainen.

Valitse 1 mieluisa tanssittava biisi ja laita soimaan täysillä. Tanssi niinkuin kukaan ei katsoisi. Hypi, pompi, tee isoja liikkeitä ja pidä kädet mieluiten pään yläpuolella. Sekoile sielusi kyllyydestä ja pysy liikkeellä, ei haittaa yhtään jos alat nauraa kun katsot itseäsi peilistä. Anna palaa. Biisit kestää yleensä reilun kolme minuuttia jos tanssit täysillä, niin tuosta saat täysin riittävän alkuverkan. Jos syke ei nouse ja hiki nouse pintaan, niin valitse parempi biisi.



Sitten itse treenin. Tarvitset ainoastaan käsipainot (tai jotain painavaa mistä on helppo ottaa kiinni). Mä tein joka liiketta 15 toistoa. Reipas tempo eikä väliä liikkeiden välillä.

Sumokyykky
Maastaveto
Askelkyykky (15 toistoa per jalka vuorojaloin, niin että polvi osuu lattiaan)
Naisten punnerruksia, koska miesten punnerrukset on sietämättömän hirveitä
Ranskalaisia punneruksia penkin reunalla (joita mä en kykene tekemään enempää kuin 10 toistoa)
Hauiskääntöjä
Lantionnostoja jalkapohjat maassa
Lantionnostoja jalat suorina kohti kattoa
Jalkojen lasku (jalat kohti kattoa, sitten lasket jalat suorina niin lähelle lattiaa kuin voit ja nostat takaisin ylös)
Vinot vatsarutistukset
Supermies
Hoover (niin pitkään kuin pystyt)

Tämän jälkeen pitäisi edelleen olla hiki. Jos ei ole ota yksi tanssibiisi väliin. Muussa tapauksessa tee heti perään toinen kierros. Jos sinulla riittää intoa ja energiaa, niin anna mennä vielä kolmaskin kierros. Näistä kahdesta tuleva puolituntinen on kuitenkin mulle riittävä ja halusin muutenkin lopettaa niin kauan kun on kivaa, jotta treenaaminen olisi jatkossakin mukavaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti